• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Про комп’ютерну залежність: виникнення і запобігання

Про комп’ютерну залежність: виникнення і запобігання

2013-09-25

/Files/images/Комп’ютерна залежність1.jpg

Комп’ютерна залежність: виникнення і запобігання

Більше 14% користувачів Інтернету страждають на комп'ютерну залежність. Найчастіше це підлітки та особи молодого віку. Виділяють такі типи комп'ютерної залежності: нав'язливий серфінг (подорож у мережі, пошук інформації); пристрасть до он-лайнових біржових торгів і азартних ігор; віртуальні знайомства; захоплення порносайтами; комп'ютерні ігри.
Комп'ютерна залежність формується швидко: близько 25% хворих набули залежність протягом 6 місяців від початку роботи з комп'ютером, 58% — протягом 2-го півріччя, 17% — через рік. Виділяють такі основні симптоми комп'ютерної залежності:
1. Психотичні симптоми: гарне самопочуття або ейфорія за комп'ютером; неможливість зупинитися, збільшення часу, проведеного за комп'ютером; зневага родиною і друзями; відчуття порожнечі, роздратування, коли особа не проводить час за комп'ютером; надання неправдивих відомостей членам родини про свю діяльність, проблеми з роботою або навчанням.
2. Фізичні симптоми: синдром карпального каналу (тунельне ураження нервових стовбурів руки, пов'язане з тривалим перенапруженням м'язів); сухість в очах, головний біль за типом мігрені; біль в спині; нерегулярне харчування; нехтування особистою гігієною; розлади сну.
Комп'ютерна залежність формується в три етапи:
1 етап — ризику розвитку комп'ютерної залежності: особа більше часу проводить за комп'ютером, утрата відчуття часу, емоційне задоволення за комп'ютером.
2 етап — сформованої комп'ютерної залежності: відмічаються нав'язливі думки про роботу за комп'ютером. Робота за комп'ютером спостерігається як вдень так і вночі, наявне нехтування особистою гігієною, нерегулярне харчування, розлади сну, наявна практично повна безпорадність в світі соціальних норм і стосунків.
3 етап — тотальної комп'ютерної залежності: спроби контролювати роботу особи за комп'ютером безуспішні, що призводять до появи агресивності, злостивості, збудження, розсіяності уваги, наявні мимовільні «друкуючі» рухи пальців. Наявна виражена соціальна і сімейна дезадаптації. Можливо демонстративно-шантажна поведінка у разі спроби оточуючих перешкоджати комп'ютерній діяльності.
Лікування комп'ютерної залежності: медикаментозне, заняття з психологом. Шановні батьки! Уважніше придивіться до своїх дітей. У разі виявлення ознак комп'ютерної залежності вчасно зверніться до психолога та психіатра.


Кiлькiсть переглядiв: 429

Коментарi